Na današnji dan

Omar Sharif – poznati glumac i poliglot (1932.)

Dana 10. travnja 1932. godine rođen je u Egiptu Omar Sharif, nagrađivani filmski glumac. Rođeno ime bilo mu je Michel Demitri Chalhoub, a tek je kasnije uzeo ime Omar Sharif. Rodio se u egipatskom velegradu Aleksandriji, a u Egiptu je stekao visoko obrazovanje studiravši matematiku i fiziku na Sveučilištu u Kairu. Bio je i poliglot – tečno je govorio arapski, engleski, grčki i francuski te se služio španjolskim, talijanskim i turskim jezikom.  

Svoje prve filmske uloge imao je u egipatskim filmovima već tijekom ranih 1950-ih godina. Tek je početkom 1960-ih, u dobi od oko 30 godina, nastupio u prvom filmu na engleskom jeziku. Radilo se o filmu Lawrence od Arabije iz 1962. godine, s Peterom O’Tooleom u glavnoj ulozi, a za svoju ulogu nominiran je za Oskara. Godine 1965. završen je film Doktor Živago s Omarom Sharifom u glavnoj ulozi koji mu je donio svjetsku slavu (film se temeljio na istoimenom romanu Borisa Pasternaka, nagrađenog Nobelovom nagradom za književnost). U glumačkoj karijeri osvojio je i dva Zlatna globusa. Tijekom glumačke karijere Sharif je glumio u 90-ak filmova te desetak televizijskih serija.

Otprilike do sredine 1960-ih živio je u Egiptu, a zatim se preselio u Europu. Još 1954. oženio se egipatskom glumicom Faten Hamama, pri čemu se preobratio na islam. Omar Sharif preminuo je 2015. godine u Kairu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari