Na današnji dan

Omar Hajjam – perzijski astronom i reformator kalendara – 1048.

Kao vrstan matematičar i astronom, Omar Hajjam sudjelovao je na reformi perzijskog kalendara. Uspio je proizvesti kalendarski sustav računanja vremena koji je navodno bio precizniji čak i kalendara koji se danas koristi u Europi i svijetu.

Omar Hajjam, znameniti perzijski astronom, matematičar i pjesnik, rođen je 18. svibnja 1048. godine. Živio je u razdoblju kad su Perzijom (današnjim Iranom) vladali Turci Seldžuci. 

Omar Hajjam rodio se u gradu Nišapuru na sjeveroistoku današnjeg Irana. Kasnije je živio u Samarkandu i Buhari, povijesno vrlo važnim gradovima Srednje Azije. Omar Hajjam slijedio je učenja Avicene (poznatog i pod imenom Ibn Sina), jednog od najpoznatijih učenih ljudi u muslimanskoj povijesti uopće.

Kao vrstan matematičar i astronom, Omar Hajjam sudjelovao je na reformi perzijskog kalendara. Uspio je proizvesti kalendarski sustav računanja vremena koji je navodno bio precizniji čak i kalendara koji se danas koristi u Europi i svijetu. Omar Hajjam umro je 1131. godine na području Horasana u dobi od 83 godine.


Komentari