Na današnji dan

Oliver Winchester – proizvođač puške koja je osvojila Divlji zapad – 1880.

Oliver Winchester bio je otprilike suvremenik hrvatskog bana Josipa Jelačića. Zanimljivo je da se isprva bavio proizvodnjom odjeće.

Na današnji dan 1880. godine umro je američki proizvođač oružja Oliver Winchester. On je osobito poznat po puški Winchester, koja je označena nadimkom “The Gun that Won the West” (“Oružje koje je osvojilo Zapad”). Naime, tu su pušku uvelike rabili američki doseljenici na Divlji zapad. Bila je zanimljiva kao jedna od prvih repetirajućih pušaka na svijetu. Procjenjuje se da je proizvedeno čak oko 720 000 komada tog oružja.

Zanimljivo je da se isprva bavio proizvodnjom odjeće, no oko 1850. godine kupio je jednu tvornicu pušaka koja je bila u financijskim problemima. Tek nakon Američkog građanskog rata krenuo je Winchesteru posao s repetirajućim puškama (tijekom tog rata nisu osobito široko upotrebljavane jer su predstavljale razmjerno novu i nedovoljno provjerenu tehnologiju).

Na današnji dan Oliver Winchester umro je u 71. godini života. Njegove su puške dobivale na popularnosti. Upotrebljavale su ih mnoge poznate osobe s Divljeg zapada, kako američki doseljenici, tako i Indijanci. Marka oružja Winchester postoji i danas.


Komentari