Na današnji dan

Oliver Winchester – proizvođač puške koja je osvojila Divlji zapad – 1880.

Winchester isprva se bavio proizvodnjom odjeće.

Dana 11. prosinca 1880. godine umro je američki proizvođač oružja Oliver Winchester. On je osobito poznat po puški Winchester, koja je označena nadimkom The Gun that Won the West (hrv. Oružje koje je osvojilo Zapad). Naime, tu su pušku uvelike koristili američki doseljenici na Divlji zapad. Bila je zanimljiva kao jedna od prvih repetirajućih pušaka u povijesti. Procjenjuje se da je proizvedeno oko 720.000 komada tog oružja.

Winchester isprva se bavio proizvodnjom odjeće, no oko 1850. godine kupio je jednu tvornicu pušaka koja je bila u financijskim problemima. Tek nakon Američkog građanskog rata krenuo je Winchesteru posao s repetirajućim puškama (tijekom tog rata nisu osobito široko korištene jer su predstavljale razmjerno novu i nedovoljno provjerenu tehnologiju).

Oliver Winchester umro je u 71. godini, no njegove su puške i dalje dobivale na popularnosti. Koristile su ih mnoge poznate osobe s Divljeg zapada, kako američki doseljenici, tako i Indijanci. Marka oružja Winchester postoji i danas.


Komentari