Na današnji dan

Olimpijske igre koje je bojkotiralo pedesetak država (1980.)

Taj bojkot organizirale su Sjedinjene Američke Države zbog angažiranosti SSSR-a u Afganistanu.

Dana 3. kolovoza 1980. godine okončane su Olimpijske igre u Moskvi, glavnom gradu tadašnjeg Sovjetskog Saveza. To su bile 22. po redu moderne Olimpijske igre, a zanimljive su po tome što ih je bojkotiralo čak pedesetak zemalja. Taj bojkot organizirale su Sjedinjene Američke Države zbog agresije SSSR-a u Afganistanu.

Ukupno tim moskovskim Olimpijskim igrama nije prisustvovalo čak 67 od pozvanih država. Ipak, ne može se tvrditi da svih tih 67 nije došlo zbog bojkota, jer neke države nisu prisustvovale jednostavno iz ekonomskih razloga. Procjenjuje se da je 45 do 50 država otkazalo nastup zbog američkog poziva na bojkot. U konačnici je u Moskvi bilo samo 80 država, što je bio najmanji broj u prethodne 24 godine.

Jugoslavensku reprezentaciju predstavljalo je 164 sportaša u 17 sportova koji su osvojili devet medalja – dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane. Najvrednija medalja bila je zlato u košarci gdje je reprezentaciju Jugoslavije predvodio legendarni zadarski košarkaš Krešimir Ćosić. Uz njega od Hrvata u zapaženi ulogama nastupili su Andro Knego, Mihovil Nakić, ŽŽeljko Jerkov, Branko Skroče i Duje Krstulović. Zlatnu ekipu vodili su Ranko Žeravica i Mirko Novosel.  

SSSR je na sljedećim Olimpijskim igrama 1984. godine uzvratio SAD-u sličnim bojkotom. Naime, na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine izostale su mnoge države Istočnog bloka predvođene Sovjetskim Savezom.


piše: Dražen Krajcar

Komentari