Na današnji dan

Georgij Ivanovič Blagonravov i nespretni početak Oktobarske revolucije

Iako se boljševički napad na Zimski dvorac, sjedište Privremene vlade, kojim je u noći između 6. i 7. studenoga 1917. godine započela Oktobarska revolucija, zbog višedesetljetnih utjecaja sovjetske filmske propagande često prikazuje kao junački juriš gomile vojnika i naoružanih radnika na dobro branjeno uporište, istina je bila prilično drugačija. Jedan detalj te istine posebno je zanimljiv. Riječ je o nevoljama boljševičkoga zapovjednika Petropavlovske tvrđave Georgija Ivanoviča Blagonravova.

Naime, za dan boljševičke pobune iz te je tvrđave bilo je predviđeno pucanje na Zimski dvorac uslijed mogućeg otpora snaga pod zapovjedništvom Aleksandra Kerenskoga. Međutim, uskoro se pokazalo da su topovi postavljeni na Petropavlovskoj tvrđavi služili samo kao ukras te da se iz njih zapravo nije moglo ispaljivati. Jedini funkcionalan top na zidinama punio se sprijeda i dotad je bio korišten samo za označavanje punog sata. U nastaloj strci naposljetku je ipak nabavljeno nekoliko 75-milimetarskih topova i postavljeno na položaje za pucanje. Kao znak da je topništvo spremno, određena je crvena svjetiljka obješena na tvrđavski jarbol za zastavu.

No, nakon potrage za topovima, pokazalo se da u tvrđavi nije bilo moguće pronaći ni dostupnu svjetiljku, a kada je neka napokon pronađena, nije bila crvene boje. Ipak, ni to nije bio kraj neugodnostima! Uskoro je do Blagonravova došao izvještaj o zahrđalosti pripremljenih topova i nedostatku ulja u njihovim trzajnim mehanizmima, zbog čega je prijetila opasnost od eksplozije prilikom prvoga pucnja. Odlazeći u inspekciju i potragu za onima koji će biti spremni žrtvovati se za Revoluciju, Blagonravov se, kako bi se čitava nespretnost događaja zaokružila, izgubio u labirintu prolaza kroz tvrđavu.

Nasreću (ili nažalost, ovisno o točki gledišta), paljba s Petropavlovske tvrđave, pored nekoliko granata koje su razbile prozorska stakla, nije ni bila potrebna, budući da se slabo branjeni Zimski dvorac predao prije nego što su topovi napokon osposobljeni za preciznije djelovanje.


Autor: Saša Vuković 

Komentari