Na današnji dan

Okrunjen prvi jeruzalemski kralj križara – 1100.

Ceremonija krunidbe održana je u znamenitom gradiću Betlehemu, mjestu Kristova rođenja.

Točno na Božić 1100. godine, okrunjen je prvi križarski kralj Jeruzalema. Ime mu je bilo Baldvin, a potjecao je iz slavne obitelji grofova od Boulogne. Ta je francuska dinastija nosila ime po gradu Boulogne na obali kanala La Manche, južno od Calaisa. Jeruzalem su križari osvojili od muslimana prethodne godine (1099.) tijekom Prvog križarskog rata.

Kralj Baldvin bio je jedan od vođa Prvog križarskog rata, ali je bio podređen svojoj starijoj braći. Naime, među križarima bila su tri brata iz obitelji Boulogne. Najstariji brat zvao se Eustahije i on je po zakonu prvorođenja bio vladajući grof od Boulogne. Srednji brat zvao se Godefroy od Bouillona i on je po osvajanju Jeruzalema postao prvi vladar križarske države. Međutim, nije uzeo titulu kralja, nego mnogo ponizniju titulu branitelj Svetog Groba (misli se na Kristov grob u Jeruzalemu). Tek kad je Godefroy umro, naslijedio ga je treći i najmlađi od braće – Baldvin kao prvi koji je otvoreno uzeo titulu jeruzalemskog kralja. Ceremonija krunidbe održana je u znamenitom gradiću Betlehemu, mjestu Kristova rođenja (Betlehem se nalazi samo oko 7 kilometara južno od Jeruzalema).

Za svog kraljevanja Baldvin I. osvojio je Akru, Bejrut i Sidon, proširio granice križarske kraljevine i potisnuo Egipćane do Crvenog mora. Umro tijekom vojnog pohoda protiv Egipćana kod mjesta Ariš, 50-ak kilometara od današnjeg područja Gaze, 1118. godine. Pokopan je u znamenitoj Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Smatra se utemeljiteljem latinskog Jeruzalemskog Kraljevstva.


piše: Dražen Krajcar

Komentari