Na današnji dan

Ograničena brzina na njemačkim autocestama – 1973.

Autofreie Autobahn Köln/Bonn. Wegen der Energiekrise verhängt die Bundesregierung ein Fahrverbot für Kraftfahrzeuge an Sonntagen.

Ograničenje brzine nije bilo uzrokovano sigurnosnim ili ekološkim argumentima, nego strahom od nestašice goriva tijekom velike naftne krize.

Dana 24. studenog 1973. godine prvi je put u 2. polovini 20. stoljeća ograničena brzina na njemačkim autocestama. Radilo se o razdoblju velike naftne krize, do koje je došlo zbog embarga na izvoz nafte koji su uvele arapske zemlje.

Njemačko uvođenje ograničenja brzine na autocestama 1973. godine, dakle, nije bilo uzrokovano sigurnosnim ili ekološkim argumentima, nego strahom od nestašice goriva. Cijene goriva tijekom naftne krize porasle su nekoliko puta, a države su uvodile različite redukcijske mjere, uključujući zabranu prometovanja pojedinih vozila. Na njemačkim autocestama uvedeno je ograničenje od 100 kilometara na sat, no održalo se samo oko četiri mjeseca. Tada je ukinuto, a i danas u Njemačkoj ne postoji načelno ograničenje brzine na autocestama, što je postala svojevrsna specifičnost te države.

Komentari