Na današnji dan

Odsječena glava vojvodi od Buckinghama – 1521.

Vojvoda je bio potomak nekadašnjih engleskih kraljeva iz dinastije Plantagenet, zbog čega je bio potencijalno opasan za Henrika VIII. 

Dana 17. svibnja 1521. godine smaknut je u Londonu Edward Stafford, treći vojvoda od Buckinghama i jedan od vodećih aristokrata u Engleskoj. Rodio se u dvorcu Brecon, a njegov otac, drugi vojvoda od Buckinghama, također je pogubljen, i to kad je Edwardu bilo samo pet godina. Naslijedio je titulu vojvode od Buckinghama, čime je postao jednom od osoba s najvišim rangom u kraljevstvu (u Engleskoj je vojvodska titula bila i ostala najvišom među svim aristokratskim titulama).

Edward je poticao iz loze nekadašnjih engleskih kraljeva iz dinastije Plantagenet, zbog čega je bio potencijalno opasan za Henrika VIII. (pripadnika dinastije Tudor, koja je na prijestolje došla nakon Plantageneta). Moguće je da je vojvoda od Buckinghama doista pokušavao organizirati urotu protiv kralja Henrika VIII., svog rođaka. U svakom slučaju, Henrik VIII. proveo je istragu o njemu, osobno ispitujući svjedoke. Vojvoda je proglašen krivim za veleizdaju i osuđen na odsijecanje glave, koje je izvršeno u londonskom Toweru. U trenutku smaknuća imao je 43 godine, a bio je i posljednji pripadnik obitelji Stafford s titulom vojvode od Buckinghama (kasnije je ta titula dodijeljena obitelji Villiers).

Komentari