Na današnji dan

Odsječena glava Owenu Tudoru – osnivaču poznate dinastije Tudor (1461.)

Owen Tudor, Velšanin po kojem je ime dobila poznata engleska vladarska dinastija, smaknut je 2. veljače 1461. godine. Dinastija Tudor došla je na englesko prijestolje 1485. godine s Henrikom VII., unukom Owena Tudora, a vladala je do 1603. godine. Spomenimo da su dinastiji Tudor pripadali neki od široj javnosti najpoznatijih vladara u engleskoj povijesti, primjerice Henrik VIII. i Elizabeta I.

Owen Tudor rodio se u Angleseyju u Walesu. To se mjesto nalazi na krajnjem sjeverozapadu Walesa, nedaleko od morske obale koja gleda prema Irskoj. U proteklom tisućljeću gotovo u pravilu vladale su dinastije potekle od ljudi stranog podrijetla. Naime, prije velških Tudora Engleskom je vladala dinastija Plantagenet s područja Francuske, a još prije nje normanska dinastija iz Normandije (izvorno dijelom vikinškog podrijetla). Nakon Tudora Engleskom je zavladala škotska dinatija Stuart, zatim Nizozemac Vilim III. Oranski, pa njemačke dinastije Hannover i Sachsen-Coburg-Gotha. Čak i današnja britanska kraljica Elizabeta II. zapravo pripada njemačkoj dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha (prezime Windsor umjetno je uzeto).

Zanimljivo je da je Owen Tudor postao glavni dvorjanik engleske kraljice i udovice Katarine, supruge prerano preminulog Henrika V. (moćnog engleskog kralja koji je zamalo uspio osvojiti Francusku). Postoje teorije da su se Owen Tudor i kraljica Katarina čak vjenčali. U svakom slučaju, ona mu je rodila nekoliko sinova. i dobili su titule grofova (eng. earlova). Owenov najstariji sin Edmund Tudor, earl od Richmonda, oženio se nasljednicom kuće Lancaster – Margaretom Beaufort – koja mu je rodila budućeg engleskog kralja Henrika VII. Tudora. Owen Tudor poginuo je u početnom dijelu Rata ruža, nakon bitke kod mjesta zvanog Mortimer’s Cross, 1461. godine. U bitki je zarobljen, a odmah zatim odsječena mu je glava.


Komentari