Na današnji dan

Odsječena glava dvorjaninu kraljice Elizabete I. – 1618.

 Posljednje riječi sir Waltera Raleigha bile su: “Udri, čovječe, udri!”

Poznati engleski istraživač i aristokrat – sir Walter Raleigh smaknut je 29. listopada 1618. godine. Bio je jedan od najpoznatijih ljudi na dvoru kraljice Elizabete I., a poznat je po tome što je pokrenuo engleska istraživačka putovanja u Ameriku, što je kasnije dovelo i do osnivanja Sjedinjenih Američkih Država.

Sir Walter Raleigh pokušao je osnovati prvu englesku koloniju na području današnjeg SAD-a. Nazvao ju je Virginia u čast kraljice Elizabete I., koju su nazivali Virgin Queen (hrv. djevičanska kraljica) jer nikada nije bila udata. 

Prva kolonija koju je osnovao nalazila se na otoku Roanoke uz sjevernoameričku obalu. Međutim, kad je Raleigh otputovao natrag u Englesku po nove naseljenike, dogodio se misteriozni incident, koji je do danas ostao neobjašnjen. Naime, kolonija na otoku Roanoke potpuno je nestala. Kad se Raleigh vratio na taj otok nije tamo zatekao niti jednog jedinog čovjeka. Na jednom od stabala pronađen je samo misteriozan natpis “CROATOAN”. To je do danas ostao jedan od najvećih misterija u cijeloj američkoj povijesti.

Nakon smrti kraljice Elizabete I., sir Walter Raleigh s vremenom se našao u nemilosti novog kralja Jamesa I., koji je bio škotskog porijekla. Naime, jednom prilikom je Raleigh opljačkao i spalio španjolsko naselje na području današnje Venezuele. Španjolski ambasador – moćni grof Gondomar – tražio je od engleskog kralja da za kaznu smakne Raleigha. Kralj je to odlučio učiniti, jer je u suprotnom moglo doći do rata sa Španjolskom.

Kada su ga doveli na strarište pokazali su mu sjekiru kojom će mu biti odsječena glava, na što je on rekao: “Ovo je oštar lijek, ali to je i liječnik za sve bolesti i patnje.” Posljednje sir Walterove riječi su bile: “Udri, čovječe, udri!”

piše: Dražen Krajcar

Komentari