Na današnji dan

Održane prve Zimske olimpijske igre (1924.)

Dana 25. siječnja započele su u Chamonixu, u Francuskoj (u podnožju Mont Blanca) prve Zimske olimpijske igre u povijesti. Isprva je to trebao biti samo tjedan zimskih sportova vezan za Ljetne olimpijske igre koje će se održati te iste godine u svibnju i lipnju, no kasnije su te igre službeno proglašene prvim Zimskim olimpijskim igrama.

Sudjelovalo je 16 zemalja, a medalje su se dijelile u 7 sportova: bob, umjetničko klizanje, hokej, skijaški skokovi, skijaško trčanje, nordijska kombinacija i brzinsko klizanje. Prvu zlatnu medalju u povijesti Zimskih olimpijskih igara osvojio je Charles Jewtraw u utrci brzog klizanja na 500 metara.

Kao kuriozitet navest ćemo da je posljednja medalja sa ZOI-u u Chamonixu uručena tek 1974. godine. Naime, brončanu je medalju dobio Anders Hagen za kojeg se dotad mislilo da je natjecanje u skijaškim skokovima završio na četvrtom mjestu, uručena je brončana medalja. Nakon pedeset godina je otkrivena pogreška u rezultatu Thorleifa Hauga, osvajača bronce, što je uzrokovalo zamjenu mjesta između njih dvojice.

Do 1992. Zimske olimpijske igre održavale su se iste godine kad i ljetne, a tad je uveden razmak od dvije godine.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari