Na današnji dan

Odluka o osnivanju Tehničkog muzeja u Zagrebu (1954.)

Odluka o osnivanju Tehničkog muzeja u Zagrebu donesena je 21. prosinca 1954. godine. Veliku zaslugu za osnivanje tog muzeja imao je dr. Božo Težak, tadašnji profesor na Sveučilištu u Zagrebu. Težak, koji je po obrazovanju bio prvenstveno kemičar, no kasnije se bavio i informatikom, bio je dugogodišnji predsjednik Savjeta Tehničkog muzeja.Inspiraciju za muzej dali su mu veliki svjetski znanstveno-tehnički muzeji.

Prvi ravnatelj Tehničkog muzeja u Zagrebu bio je Predrag Grdenić, a današnja lokacija na Savskoj cesti toj je instituciji dodijeljena 1959. godine. Zgrade u kojima je danas smješten Tehnički muzej projektirao je ugledni arhitekt Marijan Haberle, koji je svojedobno bio predsjednik Društva arhitekata Hrvatske, a projektirao je i sklop Zagrebačkog velesajma (ponajviše je poznat po projektu za Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski). Napomenimo, kompleks zgrada u kojima se danas nalazi Tehnički muzej stariji je od njega, jer je izgrađen još 1948. za potrebe Zagrebačkoga zbora (prethodnice Zagrebačkog velesajma).

Prve odjele Tehničkog muzeja činili su Transformacija energije, Prometna sredstva i Geološki odjel s modelom rudnika u naravnoj veličini, a kasnije su dodani novi sadržaji. Dio Tehničkog muzeja prikazuje djelovanje znamenitog Nikole Tesle, a 2015. godine muzej je i službeno preimenovan u Tehnički muzej Nikola Tesla.


Komentari