Na današnji dan

Odluka o izgradnji prve državne ceste u SAD-u (1806.)

Dana 29. ožujka 1806. donijeta je odluka o izgradnji prve državne ceste u SAD-u. Odluku je odobrio tadašnji američki predsjednik Thomas Jefferson (treći po redu predsjednik u povijesti Sjedinjenih Američkih Država). Cesta je trebala povezivati izvornih 13 američkih država sa zapadom. Naime, do tog se doba SAD već uvelike proširio na zapad, osobito kupovinom Louisiane od Francuske 1803. godine.

Trasa ceste trebala je iz američkog glavnog grada Washingtona prijeći na područje iza Apalačkog gorja. Naime, to je gorje bilo glavna geografska prepreka na pravcu istok-zapad u tadašnjem SAD-u. Konkretno, cesta je povezivala rijeku Potomac (koja prolazi kroz Washington, D.C.) s rijekom Ohio, po kojoj se dalje moglo ploviti sve do velike rijeke Mississippi. Rijeke i njihove obale bile su u vremenu nepostojanja kvalitetnih cesta glavne prometne arterije.

Gradnja te prve američke državne ceste započela 1811. godine. Poveznica s rijekom Ohio dovršena je do 1818. godine, a kasnije je cesta produžena dalje na zapad, sve do grada Vandalije u Illinoisu.


Komentari