Na današnji dan

Odlučujuća bitka u kojoj je potopljeno čak 5 nosača zrakoplova – 1942.

Bitka kod Midwaya bila je za Japan katastrofa donekle slična njemačkoj katastrofi kod Staljingrada. Carska mornarica izgubila je kod Midwaya čak četiri nosača zrakoplova (Akagi, Hiryū, Kaga i Sōryū), dok su Amerikanci izgubili jedan (USS Yorktown).

Znamenita Bitka kod Midwaya, jedan od najvažnijih okršaja tijekom Drugog svjetskog rata, započela je 4. lipnja 1942. godine. Do te bitke japanska carska ratna mornarica nije bila poražena tijekom gotovo 80 godina (još od 1863. godine imala je praktički besprijekorne rezultate). Bitka kod Midwaya bila je toliko prekretna da Japan nakon što je poražen u njoj nije više dobio praktički nijednu veliku bitku tijekom ostatka Drugog svjetskog rata. 

Za usporedbu, Bitka kod Midwaya bila je za Japan katastrofa donekle slična njemačkoj katastrofi kod Staljingrada. Carska mornarica izgubila je kod Midwaya čak četiri nosača zrakoplova (Akagi, Hiryū, Kaga i Sōryū). Dapače, time su izgubili ujedno i sve flotne nosače koje su upotrijebili u toj bitki (sva ta četiri nosača sudjelovala su prethodno i u napadu na Pearl Harbor). Amerikanci su izgubili jedan nosač, USS Yorktown, a premda to nije bio zanemariv gubitak, svojom su snažnom ratnom industrijom mogli sve gubitke lakše nadoknađivati nego Japanci.

Atol Midway nalazi se usred Tihog oceana, otprilike na pola puta između Sjeverne Amerike i Azije (po tome je navodno i dobio ime). Midway zapravo pripada krajnjem sjeverozapadnom rubu niza havajskih otoka, a nalazi se blizu datumske granice. Zanimljivo je da Midway i danas pripada SAD-u, ali nije dio savezne države Havaji.


Komentari