Na današnji dan

Odlazak američkih vojnika u nabavu deva – 1855.

Motiv za nabavku deva bila je njihova upotrebljivost u suhim područjima, koja je SAD u prethodnom razdoblju dobio na štetu Meksika.

Dana 4. lipnja 1855. godine isplovio je američki ratni brod USS Supply na neobičnu misiju nabave deva za američku vojsku. Naime, Amerikanci su imali namjeru osnovati jedinicu koja bi koristila deve ako tovarne životinje. Za to je osobito bio zainteresiran tadašnji ministar rata Jefferson Davis, koji je kasnije postao poznat kao prvi i jedini predsjednik Konfederacije (Juga) u Američkom građanskom ratu.

USS Supply isplovio je iz New Yorka i uputio se preko Atlantskog oceana. Nakon prolaska kroz Gibraltarska vrata i uplovljavanja u Sredozemno more, počeli su nabavljati deve na području današnjeg Tunisa, Malte, Grčke, Turske i Egipta. Ukupno su nabavili nekoliko desetaka deva, uključujući i par dvogrbih, podrijetlom iz Azije.

Nakon povratka u SAD iskrcali su deve kod mjesta Indianole u Teksasu. Kasnije je obavljena još jedna plovidba u Sredozemno more u svrhu nabavke dodatnih deva. Motiv za nabavku deva bila je njihova upotrebljivost u suhim područjima, koja je SAD u prethodnom razdoblju dobio na štetu Meksika (područje od Teksasa do Kalifornije).

Međutim, kad je započeo Američki građanski rat, projekt korištenja deva otišao je u zaborav. Izgleda da je znatan problem s devama bio u tome što su ih se plašili konji i mule, u to vrijeme dominantni među tovarnim životinjama. Danas se spomenutu neuspjelu vojnu jedinicu koja je trebala koristiti deve popularno naziva Američkim korpusom deva (engl. U.S. Camel Corps).


Komentari