Na današnji dan

Odakle potječe ime Projekt Manhattan? (1942.)

Dana 13. kolovoza 1942. službeno je započet znameniti projekt Manhattan, u sklopu kojeg je izrađeno prvo američko nuklearno oružje. Zanimljiva je priča o tome kako je projekt dobio naziv Manhattan. Naime, vodstvo projekta dodijeljeno je američkom inženjerijskom časniku Leslieju Grovesu, kojeg su u tu svrhu promaknuli u čin generala, a on je za svoje glavno sjedište odabrao jednu zgradu na njujorškom Manhattanu.

Radilo se o zgradi na adresi 270 Broadway. Budući da je za vojne inženjerijske projekte postojao običaj imenovanja po teritorijalnom principu, tj. po geografskom području koje su obuhvaćali, za projekt je uzeto ime Manhattan District (kasnije skraćeno samo u Manhattan).

Odabirom takvog imena čuvana je i tajnost sadržaja projekta. Doduše, postojali su čak i prijedlozi da se projektu dodijeli još tajnovitije ime, kao što je Razvoj zamjenskih materijala (engl. Development of Substitute Materials), no general Groves smatrao je da bi takva tajnovitost samo privukla dodatnu pozornost. Inače, zanimljivo je da su Grovesa za vodstvo projekta Manhattan doveli s mjesta voditelja izgradnje američkog Pentagona, tada najveće uredske zgrade na svijetu. Tako je on tijekom svoje karijere vodio čak dva golema projekta važna za američku vojnu povijest.

Komentari