Na današnji dan

Oda Nobunaga – japanski feudalni moćnik – 1534.

Nobunaga je pripadao klanu Oda, koji je vladao feudalnim teritorijem smještenim oko grada Nagoye. 

Dana 23. lipnja 1534. godine rođen je Oda Nobunaga, moćan japanski feudalac koji je pod svojom vlasti uspio okupiti gotovo cijeli Japan. Upravo je njegova vladavina poslužila kao uvod u ujedinjenje Japana pod kasnijom dinastijom Tokugawa. Naime, nakon vladavine Ode Nobunage prvenstvo je u Japanu preuzeo njegov nekadašnji vazal Toyotomi Hideyoshi, a od njega zatim Tokugawa Ieyasu, koji je uspio postati šogunom (vrhovnim vojnim vođom koji vlada u carevo ime).

Nobunaga je pripadao klanu Oda, koji je vladao feudalnim teritorijem smještenim oko grada Nagoye. Osim tog klana postojali su u Japanu i mnogi drugi moćni klanovi, primjerice Takeda, Otomo, Asakura i Shimazu, svaki sa svojim područjem vladanja. Klanovi su bili prepoznatljivi po svom amblemu zvanom mon, svojevrsnom grbu (npr. klan Takeda imao je mon koji je prikazivao četiri romba).

Oda Nobunaga postupno je širio svoju vlast na susjedne klanove, uključujući Imagawe, Takede, Azaije i Asakure. Naposljetku je stekao vlast na cijelim središnjim dijelom Japana, premda su nominalno još uvijek vrhovnu vojnu vlast imali šoguni iz dinastije Ashikaga (držali su šogunski položaj još od 1338. godine tj. tijekom gotovo dvaju stoljeća prije rođenja Ode Nobunage). Šogun Ashikaga Yoshiaki, posljednji iz te dinastije, došao je na šogunski položaj upravo uz pomoć Nobunage, koji je pobijedio njegove konkurente. Šogun je ponudio Nobunagi položaj zvan kanrei, koji označava svojevrsnog šogunovog zamjenika, no ovaj je odbio. Umjesto toga, Nobunaga je počeo ograničavati vlast šoguna pa je postalo očigledno da ga želi koristiti samo kao paravan za svoju vlast iz pozadine. Na kraju je prognao šoguna, a ugušio je također i moć klana Takeda, koji je jedno vrijeme izgledao kao posljednja opasnost njegovoj moći.

Kad je bio na vrhuncu moći, Odu Nobunagu izdao je jedan od njegovih samurajskih zapovjednika, Akechi Mitsuhide. Izvršio je svojevrstan puč, napadom na Nobunagu iz blizine. Premda su Nobunagu branili njegovi sluge i osobni čuvari, Mitsuhideova vojska svladala ga je i ubila (možda je bio čak i prisiljen na samoubojstvo).


 

Komentari