Na današnji dan

Od zarazne bolesti umro grof de Narbonne-Lara – francuski ministar i general – 1813.

Grof Louis Marie de Narbonne-Lara bio je francuski ministar rata i general, a kasnije i Napoleonov poslanik u Bavarskoj, Pruskoj i Austriji.

Dana 17. studenog 1813. godine umro je grof Louis Marie de Narbonne-Lara, francuski aristokrat, ministar i general. Smatra se da je bio, ni manje ni više, sin francuskog kralja Luja XV., kome je navodno bio fizički vrlo sličan. Grof de Narbonne-Lara rodio se 1755. godine u talijanskom gradu Colornu, nedaleko od Parme. Grof de Narbonne-Lara odgojen je u Versaillesu, a pukovnikom je postao već u dobi od 25 godina.

Nakon početka Francuske revolucije grof de Narbonne-Lara držao se načelno srednje struje, zagovarajući ustavnu monarhiju. Imenovan je francuskim ministrom rata 7. prosinca 1791. godine, točno dva dana nakon što je Mozart preminuo u Beču. U to je vrijeme francuski kralj Luj XVI. još uvijek bio živ i formalno je vladao državom, no bio je pod paskom revolucionara. Grof de Narbonne-Lara sišao je s ministarskog položaja u ožujku 1792. godine, kralj je svrgnut u rujnu iste godine, a pogubljen je na giljotini u siječnju sljedeće godine. Grof je emigrirao, tako da je određeno vrijeme proveo u Engleskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U Francusku se vratio tek 1801. godine, za vladavine Napoleona Bonapartea. Za vrijeme Francuskog Carstva držao je grof de Narbonne-Lara ponovno visoke položaje, kao general i poslanik u Bavarskoj, Pruskoj i Austriji. Preminuo je prilično naglo 1813. godine, u dobi od 58 godina. Uzrok njegove smrti bila je epidemija koja je izbila među napoleonskom vojskom u Saskoj, a u kojoj je osim njega poginulo navodno čak 17.000 ljudi.


Komentari