Na današnji dan

Od potopljenog nosača aviona napravljen umjetni greben – 2006.

 Mogao je nositi do stotinu zrakoplova, a posada mu je brojala čak oko 2.600 ljudi.

Dana 17. svibnja 2006. godine namjerno je potopljen američki nosač aviona USS Oriskany u Meksičkom zaljevu kako bi se dobio umjetni podvodni greben. Nosač koji sad leži na dnu mora služi roniocima za istraživanje, a na brod se hvataju različite morske životinje, slično kao da se radi o prirodnom podvodnom grebenu. USS Oriskany daleko je najveći do sada potopljeni brodu svrhu dobivanja takve podvodne atrakcije. Prihodi od povećanog turizma donose korist obližnjoj državi Floridi.

Nosač aviona USS Oriskany imao je nadimak Moćni O (engl. Mighty O). Dužine je 276 metara, a imao je istisninu od preko 30.000 tona. Bio je porinut 1945. godine, upravo u doba završetka Drugog svjetskog rata. Mogao je nositi do stotinu zrakoplova, a posada mu je brojala oko 2.600 ljudi. Ratne uvjete vidio je USS Oriskany u doba Korejskog i Vijetnamskog rata. Godine 1976. otpisan je iz američke mornarice. Kasnije je odlučeno da ga se umjesto u staro željezo, potopi kao umjetan greben. 

USS Oriskany potopljen je pomoću više naboja s C-4 eksplozivom. Dovoljno je bilo 230 kilograma eksploziva postaviti na 22 mjesta na brodu. Nakon što su naboji detonirani brodu je trebalo oko 37 minuta da potone.

Danas se zapovjedni most na tornju nosača nalazi na dubini od oko 20 metara pod morem. Međutim, poletno-sletna staza znatno je dublje, na 44 metra. Taj potopljeni brod predstavlja jednu od najvećih svjetskih podvodnih atrakcija među brodskim olupinama.


Komentari