Na današnji dan

Od kuge umro Edmund Tudor – predak svih engleskih kraljeva iz dinastije Tudor – 1456.

Edmund se oženio uglednom nasljednicom iz dinastije Lancaster, koja se zvala Lady Margaret Beaufort, čime je naslijeđe dinastije Lancaster pri kraju Ratova ruža pripalo obitelji Tudor.

Dana 3. studenog 1456. godine umro je Edmund Tudor, predak svih engleskih kraljeva iz dinastije Tudor. Njegova obitelj Tudor potjecala je iz mjesta Penmynydd, smještenog na sjeverozapadu Walesa. To se mjesto nalazilo u blizini znamenitih velških srednjovjekovnih dvoraca, tako da je bilo udaljeno samo 10-ak kilometara od dvorca Caernarfon, isto toliko od dvorca Beaumaris te oko 28 kilometara od dvorca Conwy.

Edmund Tudor bio je sin Owena Tudora i engleske kraljice-udovice Katarine iz dinastije Valois (ona se za Owena, koji joj je bio dvorjanin, udala nakon smrti svoga supruga – kralja Henrika V. iz dinastije Lancaster). Činjenica da je Edmund bio sin nekadašnje engleske kraljice, koja je rođenjem bila kći francuskog kralja, bila je važna za kasnije uzdizanje dinastije Tudor. Dapače, Edmund je po majci bio i polubrat engleskog kralja Henrika VI. (Katarininog sina iz spomenutog prvog braka, s kraljem). Osim toga, Edmund se oženio uglednom nasljednicom iz dinastije Lancaster, koja se zvala Lady Margaret Beaufort. Time je naslijeđe dinastije Lancaster pri kraju Ratova ruža pripalo upravo obitelji Tudor. Simbol dinastije Lancaster bila je ponekad crvena ruža, a Edmundov sin Henrik VII. oženio se nasljednicom kuće York (bijela ruža). Kasnije su Tudori, stoga, koristili spojeni simbol bijele i crvene ruže kao svoj amblem.

Edmund Tudor, doduše, nije doživio dolazak svog sina Henrika VII. na englesko prijestolje, jer je preminuo gotovo tri mjeseca prije dječakovog rođenja (za vrijeme trudnoće svoje supruge). Uzrok tako ranoj Edmundovoj smrti, u dobi od samo 25 godina, bila je kuga.


Komentari