Na današnji dan

Obračun revolveraša u teksaškom gradu El Pasu – 1881.

Glavni čuvar reda u El Pasu – Dallas Stoudenmire – čuo je pucanj, prekinuo večeru u restoranu i došao poubijati stvaratelje nereda.

Obračun revolveraša u El Pasu u američkoj saveznoj državi Teksas, pri kojem su u vrlo kratkom vremenu poginule četiri osobe, dogodio se 14. travnja 1881. godine. Grad El Paso smješten je u na samoj granici između SAD-a i Meksika.

Obračun revolveraša u El Pasu bio je uzrokovan svađom između lokalnog rančera Johnnyja Halea i teksaškog čuvara reda Gustava Krempkaua. Hale je, naime, optužio Krempkaua za pogodovanje Meksikancima u jednom pravnom slučaju i u pijanom je stanju pucao na njega. Glavni čuvar reda u El Pasu – Dallas Stoudenmire – čuo je pucanj i prekinuo večeru u susjednom restoranu. Uputio se prema mjestu zbivanja i vrlo brzo ubio Halea. Tijekom pucnjave ubio je Stoudenmire, koji je kao vrhovni čuvar reda vršio specifičnu službu šerifa ili maršala (engl. Marshal), još i Georgea Campbella te jednog nedužnog meksičkog prolaznika. Sve u svemu, taj obračun prikazuje koliko su čuvari reda na Divljem zapadu bili laki na okidaču i nemilosrdni pri ubijanju kad su dobili povod za njega.

Komentari