Na današnji dan

Obožavatelj ubio Johna Lennona – 1980.

Širom svijeta, televizijski i radio programi prekinuti su zbog vijesti o ubojstvu legendarnog glazbenika.

Dana 8. prosinca 1980. 25-godišnji Mark David Chapman ubio je Johna Lennona u New Yorku. Ubojstvo se dogodilo pred poznatom stambenom zgradom Dakota u kojoj su Lennon i Yoko Ono stanovali, a koja je smještena uz Centralni park.

Ubojica Chapman imao je psihičkih problema i bio je dugo vremena opsjednut mišlju kako treba ubiti Lennona. Inače je od djetinjstva bio veliki obožavatelj The Beatlesa i Lennona. Pred ubojstvo doletio je u New York s Havaja i obilazio je taj grad po uzoru na lik Holdena Caulfielda iz Salingerovog romanaLovac u žitu.

Na dan ubojstva Chapman je čekao Lennona pred njegovom zgradom. Oko 17:00 Lennon je izašao s Yoko Ono i uputio se prema limuzini. Chapman se rukovao s njime i Lennon mu je potpisao nedavno izašli album.Tom prilikom je napravljenja i posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja fotografirao trenutak kada je davao autogram Chapmanu. John i Yoko su otišli, a Chapman je nastavio čekati.


Konačno, John Lennon i Yoko Ono vratili su se oko 22:50 i tada ga je Chapman upucao. Pogodio ga je s četiri metka u leđa,a Lennon je preminuo deset minuta kasnije na putu prema bolnici.Do dolaska policije Champan je mirno čitao Lovca u žitu te nije pružao otpor i odmah je priznao krivnju.

Na prvu vijest o ubojstvu, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovom stambenom zgradom paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi prekinuti su zbog vijesti o ubojstvu legendarnog glazbenika.

Mark Chapmanosuđen je nadoživotni zatvor smogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. Do danas devet molibi za pomilovanje mu je odbijeno te je još uvijek iza rešetaka.

piše: Dražen Krajcar

Komentari