Na današnji dan

Oboren slavni pilot Roland Garros – 1915.

Roland Garros, po kojem se zove i veliki teniski turnir u Francuskoj, bio je slavni pilot tijekom Prvog svjetskog rata. Čak je izmislio sustav pomoću kojega piloti mogu pucati mitraljezom kroz propeler tijekom njegove vrtnje.

Slavni francuski pilot Roland Garros, po kojem se zove i veliki teniski turnir, oboren je 18. travnja 1915. godine tijekom Prvog svjetskog rata. Uspio je sletjeti, no završio je na njemačkom teritoriju, tako da je zarobljen.

Nijemci su time došli u posjed njegovog aviona tipa Morane-Saulnier, sa specijalnim sustavom na propeleru koji je omogućavao paljbu tijekom leta. Naime, Roland Garros sam je izmislio sustav pomoću kojega piloti mogu pucati mitraljezom kroz propeler tijekom njegove vrtnje. Kad su Nijemci to otkrili i sami su razvili sličan sustav, pa su njihovi Fokkeri počeli rušiti sve više francuskih aviona.

Nakon gotovo tri godine u zarobljeništvu, Garros je uspio pobjeći. Ponovno je počeo letjeti za francusku avijaciju. Poginuo je svega mjesec dana prije kraja rata, kad je njegov avion oborio neprijateljski pilot.


Komentari