Na današnji dan

Objavljen roman Veliki Gatsby – 1925.

Veliki Gatsby autora F. Scotta Fitzgeralda jedan je od najpoznatijih romana 20. stoljeća. Fitzgerald je imao 28 godina u doba objavljivanja Velikog Gatsbyja, a tada je bio već oko pet godina u braku s poznatom Zeldom Fitzgerald.

Prvo izdanje romana Veliki Gatsby (engl. The Great Gatsby), književnika F. Scotta Fitzgeralda, objavljeno je 10. travnja 1925. godine. To dijelo je postao jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća, a niz je puta ekraniziran (u verziji iz 2013. godine Gatsbyja je glumio Leonardo DiCaprio, a u onoj iz 1974. godine Robert Redford).

Radnja romana Veliki Gatsby smještena je u prvu polovinu 1920-ih godina, u doba kad je svijet odahnuo nakon Prvog svjetskog rata, a još nije bila nastupila velika gospodarska kriza. Dvadesete su godine bile doba znatnog gospodarskog prosperiteta, no donijele su sa sobom i dekadenciju. U romanu Veliki Gatsby radnja se događa na relaciji New York – Long Island. Naime, sjeverna obala Long Islanda, nedaleko od New Yorka, bila je elitno prebivalište na kojem su mnogi bogati pojedinci izgradili vile. Ondje su posjede imale bogate obitelji Vanderbilt, Roosevelt, Whitney i Woolworth.

Neke od vila na sjevernoj obali Long Islanda, koju su nazivali i Zlatnom obalom (engl. Gold Coast) ličile su europskim dvorcima s parkovima. Primjerice, dvorac Oheka  koji je dao sagraditi bogati Otto Hermann Kahn (po čijim je slovima iz imena dvorac i dobio naziv O-He-Ka) i danas je jedan od najvećih dvoraca u cijelom SAD-u.

F. Scott Fitzgerald imao je 28 godina u doba objavljivanja Velikog Gatsbyja. U to je doba bio već oko pet godina u braku s poznatom Zeldom Fitzgerald. Njih dvoje su kao par imali status slavnih osoba, no imali su i mnogo emocionalnih problema. U svakom slučaju, njihov je međusobni odnos proizveo mnogo materijala za pisanje romana.


Komentari