Na današnji dan

Objavljen roman Drakula Brama Stokera – 1897.

Irski pisac Bram Stoker prethodnih je sedam godina proučavao europske priče o vampirima, naročito one iz Transilvanije.

Jedan od najpoznatijih horor romana u povijesti – Drakula, objavljen je 26. svibnja 1897. godine.  Autor mu je bio irski pisac Bram Stoker, koji je prethodnih sedam godina proučavao europske priče o vampirima, naročito one iz Transilvanije (pokrajina u današnjoj Rumunjskoj, nekad dio Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva). Drakula nije bio prvi roman o vampirima objavljen na engleskom. Već 26 godina ranije objavljen je roman Carmilla o lezbijskoj vampirici koja vreba na usamljenu djevojku. Kad je Drakula izašao, ostvario je veliku popularnost, dosegnuvši slavu horor romana Edgara Alana Poea, kao i  Frankensteina

Godinama se mislilo da je izvorni rukopis izgubljen, sve dok 1980-tih nije pronađen u jednom ambaru u Pennsylvaniji. Taj rukopis od 541 stranice na naslovnici ima naslov The Un-Dead (hrv. Ne-mrtvi), što znači da je naslov romana promijenjen u Drakula u posljednjem trenutku prije tiskanja. Danas je rukopis u vlasništvu Paula Allena.

Inače, ime Drakula potječe od nadimka za rumunjskog vladara Vlada Tepeša (Nabijača), poznatog po okrutnosti. On je živio u 15. stoljeću i dao je desetke tisuća ljudi nabiti na kolac. U priči Brama Stokera glavni suparnik grofa Drakule je profesor Abraham Van Helsing, lovac na vampire. Na temu Drakule snimljeno je više filmova nego o ijednom drugom horor liku. Ulogama Drakule proslavili su se Béla Lugosi, Christopher Lee, Gary Oldman, Rutger Hauer i drugi poznati glumci.

piše: Dražen Krajcar


Komentari