Na današnji dan

Obitelj Medici gubi Firencu zbog Petra Nesretnog (1494.)

Petar Medici rodio se u bogatoj firentinskoj obitelji 1472. godine. Bio je najstariji sin Lovre Veličanstvenog Medicija i naslijedio ga je u Firenci 1492. – 1494. godine. 

Iako njegov otac Lovro formalno nije bio vladar, nego bogati građanin, mogao je upravljati gradom Firencom na temelju utjecaja i novca. Najvažnije upravljačko tijelo grada – Vijeće sedamdesetorice – prihvatilo je Petra u gradsku službu premda nije imao dovoljno godina za to. Oženio se za Alfonsinu Orisini, kćer grofa Tagliacozza. 

Petar je bio svestran mladić – pisao je pjesme, skupljao vrijedne rukopise te je uspio vratiti banku obitelji Medici na noge. Međutim, politika mu nije išla od ruke. Loše je odradio diplomatske odnose tijekom rata koji je pokrenuo francuski kralj Karlo VIII. protiv Napulja. Povezao se s Napuljem, a pobijedila je Francuska. Stoga je Petar predao francuskom kralju firentinske utvrde i dvije luke, Pisu i Livorno, kako bi zadržao svoje privatne posjede. Gradski poglavari su žestoko reagirali protiv Petra. Pokušao je opravdati svoje odluke pred Signorijom (vladom), ali neuspješno. 

Pobješnjela svjetina nagrnula je u palaču obitelji Medici, a njegova braća pobjegla su u Bolognu. Petar je na kraju, 8. studenog 1494. također napustio grad i uputio se u Veneciju. Obitelj Medici izgubila je vlast u Firenzi. Petar se nekoliko puta pokušao vratiti, ali su ga gradski oci odbijali jer je bio u savezništvu s firentinskim neprijateljima. Za glave obitelji Medici raspisana je nagrada: za Petra 4000 florina i za brata Giovannija 2000 florina. Njihovo bogatstvo i vrijedne umjetnine djelomično su uništeni i oduzeti. Tek je malen dio spašen i odvezen u Rim krajem 1495. godine.


Petar se utopio 28.12.1503. u borbi za Napulj između Francuske i Španjolske. Dobio je nadimak Nesretni. 

Piše: Marsela Alić

Komentari