Na današnji dan

Thomas de Maizière – ministar od povjerenja Agele Merkel – 1954.

Thomas de Maizière pripada zanimljivoj obitelji de Maizière, čiji su pripadnici vršili visoke službe i u Zapadnoj i u Istočnoj Njemačkoj.

Thomas de Maizière, njemački ministar u vladi Angele Merkel, rođen je 21. siječnja 1954. godine. Od 2009. do 2011. godine bio je ministar unutarnjih poslova, a zatim od 2011. do 2013. ministar obrane (ta funkcija ujedno nosi i vrhovno zapovjedništvo nad Njemačkim oružanim snagama). Od 2013. godine opet je na dužnosti ministra unutarnjih poslova, što znači da je nadležan i za njemačke Savezne policijske snage.

Thomas de Maizière pripada zanimljivoj obitelji de Maizière, čiji su pripadnici vršili visoke službe i u Zapadnoj i u Istočnoj Njemačkoj. Naime, Thomasov otac Ulrich de Maizière bio je general i osoba na vrhu vojne hijerarhije njemačkih oružanih snaga (taj se položaj u Njemačkoj naziva Generalinspekteur der Bundeswehr tj. glavni inspektor Saveznih oružanih snaga jer je izbačena upotreba naziva načelnik glavnog stožera). Nadalje, Thomasov stric Clemens de Maizière bio je političar u Istočnoj Njemačkoj (DDR). Sin toga strica tj. Thomasov bratić Lothar de Maizière postao je 1990. godine premijerom Istočne Njemačke (bio je ujedno i posljednji na toj dužnosti u povijesti Istočne Njemačke). 

Obitelj de Maizière izvorno je potjecala iz mjesta Maizières-lès-Metz u Lotaringiji (danas dio Francuske pod nazivom Lorraine). Pripadali su kalvinističkoj (hugenotskoj) vjerskoj denominaciji pa su prebjegli u Prusku u 17. stoljeću (pruska vladajuća dinastija bila je kalvinističke vjere pa se znatan broj hugenota iz Francuske doselio u Prusku).


Komentari