Na današnji dan

Obitelj Coppola – Hollywoodska dinastija s mnoštvom Oscara – 1939.

Redatelj Francis Ford Coppola stric je glumcu Nicholasu Cageu. Sophia Coppola je kći Francisa Forda i također je dobitnica Oscara kao i otac. Obitelj Coppola ima još mnogo poznatih članova u svijetu filma.

Znameniti filmski redatelj Francis Ford Coppola, koji je neprolaznu slavu stekao filmovima iz serijala Kum (engl. The Godfather), a važan je i zbog drugih filmova u karijeri (osvojio je ukupno čak 5 Oscara), rodio se 7. travnja 1939. godine. 

Široj je javnosti uglavnom poznato da je Francis Ford Coppola stric glumcu Nicholasu Cageu (koji je rođen kao Nicolas Kim Coppola). Naime, Cageov otac August Coppola stariji je brat Francisa Forda Coppole. Nadalje, Sophia Coppola je kći Francisa Forda i također je dobitnica Oscara kao i otac.

Obitelj Coppola ima još mnogo poznatih članova u svijetu filma. Primjerice, sestra Francisa Forda Coppole je Talia Shire i glumila je u filmovima iz serijala Kum jedinu kćer Vita Corleonea – Connie Corleone – s čijom svadbenom svečanošću i započinje prvi film. Također, ona je glumila i djevojku/suprugu Rockyja Balboe u poznatom serijalu sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi.


Zanimljivo je da je čak i otac Francisa Forda – imenom Carmine Coppola – dobio Oscara, i to za filmsku glazbu (bio je flautist i kompozitor). Sve u svemu, kad se zbroje svi Oscari koje je dobila obitelj Coppola dobiva se broj 8 (Francis Ford 5, Sophia 1, Carmine 1, Nicholas Cage 1). Još jednog Oscara dobio je i šogor Francisa Forda Coppole – David Shire – koji je bio suprug njegove sestre, spomenute Talije Shire. Godine 2014. Oscara je dobio i nekadašnji suprug Sophije Coppole – Spike Jonze.

Komentari