Na današnji dan

Obelisk iz Luksora postavljen u Parizu (1836.)

Egipatski obelisk je visoki, uski stup četverokutnog presjeka s piramidalnim vrhom. Bio je obložen pločama od plemenitih kovina. Većina obeliska potječe iz Luksora i Karnaka, a nastali su tijekm 18. i 19. dinastije. Zanimljivi su zbog uklesanim hijeroglifa. 

U 19. stoljeću mnoga umjetnička djela iz antičkog svijeta i s Bliskog istoka prenesena su u Europu. Tako je u Pariz prenesen i Obelisk iz Luksora, koji je stajao ispred luksorskog hrama. Ovaj je obelisk bio dar francuskom kralju Luju Filipu od osmanskog vladara Egipta, Mehmeda Ali Paše. Postavljen je na današnji dan 1836. na Place de la Concorde (Trg sloge). Od tog trga počinje Avenija Champs-Élysées koja završava kod slavoluka. Concorde je najveći trg u Parizu i drugi najveći trg Francuske. Obelisk iz Luksora visok je 23,5 metara i težak oko 230 tona. Izrađen je od jednog komada granita.Nastao je u 13. stoljeću prije Krista, u vrijeme Ramzesa II. i stajao je u gradu Tebi. Ovaj obelisk ima svog parnjaka, koji još stoji na izvornom mjestu. 

Bilo je potrebno čak tri godine da se obelisk iz Luksora prenese u Pariz, a za to je bio odgovoran arheolog Jean-François Champollion. Obelisk je najprije brodom prevezen Nilom i zatim Seinom do Pariza. Njemački arhitekt Jakob Ignaz Hittorff izradio je postolje visoko pet metara. Obelisk je najstariji spomenik u Parizu. Godine 1998. francuski poduzetnik i mecena Pierre Bergé donirao je brončani piramidalni završetak s pozlatom visok 3,6 metara.

Piše: Marsela Alić

Komentari