Na današnji dan

Nuklearna katastrofa kod Fukushime u Japanu – 2011.

Dok su se u Fukushimi II sva četiri reaktora automatski ugasila, u Fukushimi I, koja je bila bliže epicentru, stanje je bilo mnogo gore.

Dan 11. ožujka je godišnjica teške nesreće u Japanu koja je prouzročila najtežu nuklearnu katastrofu u povijesti nakon Černobila. Naime, toga dana 2011. godine u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu zabilježen je na sjevernom dijelu japanskog otoka Honshua potres jačine 9,3 stupnjeva. Epicentar je bio pod morem, otprilike 70 kilometara od obale poluotoka Oshika. Bio je to najjači potres koji je pogodio Japan od kada postoje mjerenja i jedan od pet najjačih u svijetu od kada se vode evidencije.

Tsunami koji je nastao zbog potresa dosegao je mjestimice visinu od preko 40 metara. Voda nošena tsunamijem na nekim je mjestima prodrla 10 kilometara od obale. Uz to cijela Zemljina os se zbog tog potresa pomakla za 10-25 centimetara od svog prijašnjeg položaja. Potres je izazvao automatsko gašenje 11 nuklearnih reaktora na području Japana. Najteže su bile pogođene nuklearne elektrane Fukushima I i II. Dok su se u Fukushimi II sva četiri reaktora automatski ugasila, u Fukushimi I, koja je bila bliže epicentru, stanje je bilo mnogo gore. Ta elektrana ima ukupno 6 reaktora i jedna je od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu. Reaktori 1, 2 i 3 pregrijali su se, a došlo je i do eksplozija nagomilanog vodika.

Postoje i teorije da je eksplozija bila podmetnuta. Računa se da je u atmosferu otišla otprilike jedna šestina od radijacije prisutne u Černobilu. Evakuirano je područje u krugu od 30 kilometara od elektrane, a područje unutar 20 kilometara proglašeno je zonom zabranjenom za ulazak. Prilikom potresa i tsunamija poginulo je ukupno 15.884 ljudi. Procjenjuje se da ukupni troškovi iznose 235 milijardi dolara, što bi tu nesreću činilo najskupljom katastrofom u povijesti.


Komentari