Na današnji dan

Nožem ubijen južnoafrički premijer (1966.)

Dana 6. rujna 1966. ubijen je bjelački južnoafrički premijer Hendrik Verwoerd i to u trenutku kad je ulazio u dvoranu parlamenta. Višestruke ubode u prsa i vrat zadao mu je Dimitri Tsafendas, južnoafrički državljanin miješanog porijekla. Ubojičin je otac bio grčki pomorac, a majka Afrikanka, tako da je on bio tamnoput. Dimitri je po južnoafričkim segregacijskim zakonima ipak smatran bijelcem, no često su ga diskriminirali samo zbog njegove tamnoputije boje kože.

Ubijeni premijer Hendrik Verwoerd (čita se otprilike kao Fervurd) bio je jedan od tvoraca Apartheida – južnoafričke politike razdvajanja crnaca i bijelaca. Verwoerd je bio rođeni Nizozemac, a ne Afrikaner (naziv za južnoafrikance europskog porijekla). Postao je južnoafrički premijer i na toj poziciji provodio je diskriminirajuću politiku razdvajanja crnaca i bijelaca, tako da ga se ponekad naziva Arhitektom Apartheida.

Ubojica Dimitri nije se slagao s tom politikom. Kratko vrijeme prije atentata pokušao je kod vlasti promijeniti svoju klasifikaciju iz bijelac u obojen, da bi mogao živjeti sa svojom tamnoputom djevojkom. To mu je odbijeno. Uoči atentata dobio je radno mjesto glasnika u parlamentu.

Toga dana Dimitri je bio prisutan u južnoafričkom parlametu kad je u njega ulazio premijer Verwoerd. Ubio ga je nožem koji je potajice unio u zgradu. Premijer je pao i iskrvario na tepih u parlamentu. Taj krvavi tepih ostavljen je u južnoafričkom parlamentu sljedećih 38 godina, sve dok nije konačno uklonjen 2004. godine.


Komentari