Na današnji dan

Novcem od Nobelove nagrade osnovao Behringwerke

Fiziolog Emil von Behring rodio se 1854. i postao poznat kao Spasitelj djece. Predavao je na sveučilištu u njemačkom gradu Marburgu od 1895. godine. U njegovo vrijeme difterija je bila glavni uzročnik smrti djece. Stoga je pokušavao otkriti lijek protiv difterije, što je i uspio. Za svoj rad dobio je Nobelovu nagradu 1901. godine. Novcem od nagrade, točnije s 2 milijuna maraka, osnovao je 7. prosinca 1904. farmaceutsku tvornicu za proizvodnju seruma. No njegov je laboratorij postao premalen te je od grada Marburga tražio zemljište, što mu je odbijeno. Zatim je 1904. utemeljio poduzeće Behring-Werk oHG. Nakon desetak godina kupio je staru ciglanu u obližnjem mjestu Marbach i preselio tvornicu.
Dok je Behringwerke vodio Albert Demnitz, dio znanstvenika sudjelovao je od 1942. s Higijenskim institutom u sklopu Waffen-SS-a na istraživanju tifusa. Pokuse su provodili na zatvorenicima koncentracijskog logora Buchenwald.  Po gradu Marburgu je dobio ime i jedan neobičan virus. Naime, 1967. u laboratorij je ušao novi virus preko majmuna iz Ugande.
Behringwerke je kroz povijesti funkcionirao samostalno i kao dio većih poduzeća. Od 1997. Bhringswerke je podijeljen na nekoliko poduzeća i djelomično rasprodan. Zatim je pretvoren u industrijski park.
Piše: Marsela Alić

Komentari