Na današnji dan

Norveška pripojila ogroman dio Antarktike (1938.)

Norveška je 14. siječnja 1936. proglasila aneksiju velikog područja Antarktike zvanog Zemlja kraljice Maud. Pripajanje tog područja opravdavano je time što su Norvežani prvi nogom stupili na taj dio Antarktike. Naime, norveški istraživač Hjalmar Riiser-Larsen onamo je prvi došao 1930. godine. Teritorij je nazvan Zemlja kraljice Maud po tadašnjoj norveškoj kraljici, supruzi kralja Haakona VII. od Norveške. Kraljica Maud je po rođenju zapravo potjecala iz britanske kraljevske obitelji (bila je unuka kraljice Viktorije, a ujedno i pratetka sadašnje britanske kraljice Elizabete II.)

Na Zemlju kraljice Maud Norveška i danas polaže pravo. Riječ je o golemom prostranstvu od oko 2.700.000 kvadratnih kilometara, tj. 270 milijuna hektara. To je teritorij gotovo 48 puta veći od površine Republike Hrvatske, a ujedno i oko sedam puta veći od norveškog teritorija u Europi. Za usporedbu, Indija je samo 10% veća od Zemlje kraljice Maud.

Na Zemlji kraljice Maud danas postoji 12 istraživačkih postaja, od čega dvije pripadaju Norveškoj, dvije Njemačkoj, dvije Japanu te po jedna Švedskoj, Južnoj Africi, Rusiji, Belgiji, Indiji i Finskoj.


Komentari