Na današnji dan

Kralj Kambodže koji je bio učitelj baleta – 1953.

Prije stupanja na prijestolje bio je delegat Kambodže u UNESCO-u.

Dana 14. svibnja 1953. godine rođen je aktualni kralj Kambođe Norodom Sihamoni. Ime Sihamoni dobio je spajanjem imena svog oca i majke (kralj SIHAnouk i kraljica MONIneath). 

Norodom Sihamoni proveo je veći dio svog života izvan Kambodže. Kao dijete poslan je u Prag, gdje se i školovao. Završio je studij glazbe i baleta na Muzičkoj umjetničkoj akademiji. Studirao je i režiju u Sjevernoj Koreji, a u Kambodžu se vratio 1977. godine, a nakon državnog udara Crvenih Kmera zajedno s obitelji proveo je dvije godine u kućnom pritvoru.

Tijekom 1980-ih godina živio je u Parizu gdje je podučavao balet. Nakon što je odbio položaj veleposlanika Kambođe u Francuskoj, 1993. postao je delegat svoje domovine u UNESCO-vom sjedištu u Parizu. Često je posjećivao Prag, grad svog djetinjstva i mladosti, čijim je počasnim građaninom proglašen 2006. godine kada je već bio kralj.

Godine 2004. Norodom Sihamoni izabran je za nasljednika svog oca Norodoma Sihanouka, koji je abdicirao. U trenutku kad je postao kralj bio je u 52. godini. 


Komentari