Na današnji dan

Normani osvojili Palermo (1072.)

Dana 10. siječnja 1072. u osvojeni grad Palermo na Siciliji ušle su snage normanskog vojskovođe Roberta Guiscarda. Palermo je prethodno bio pod vlašću Arapa, a normansko osvajanje tog grada značilo je gašenje tzv. Sicilskog Emirata pod vlašću muslimana.

Naime, otok Sicilija bila je arapski emirat tijekom više od 240 godina – od 831. do 1072. godine. Glavni grad tog emirata bio je upravo Palermo, koji je pod arapskom vlašću procvjetao i postao jedan od najsjajnijih gradova u sredozemnom području (neki su ga uspoređivali čak s Kairom). Palermo je početkom 11. stoljeća bio i među najvećim gradovima u čitavoj Europi (bio je veći od Pariza i Londona).

Normanski vojskovođa Robert Guiscard rođen je u sjevernoj Francuskoj, a potjecao je od vikinških osvajača koji su se nekoć naselili na području Normandije. U 11. stoljeću Normani su osvojili velik dio južne Italije, a Robert Guiscard postao je vojvoda od Apulije i Kalabrije. Nakon što je osvojio Palermo, Robert Guiscard imenovao je svog brata Rogera grofom od Sicilije i vazalom. Rogerov sin Roger II. dobio je kasnije čak i titulu kralja Sicilije. 


Komentari