Na današnji dan

Noćni napad Drakule na sultana Mehmeda II. – 1462.

Vlad Tepeš Drakula na današnji je dan izveo noćni napad na tabor sultana Mehmeda Osvajača u pokušaju da obezglavi osmanlijsku vojsku.

Vlad Tepeš Drakula bio je poznati borac protiv Osmanskog Carstva s područja kneževine Vlaške u današnjoj Rumunjskoj. Suparnik mu je bio moćni sultan Mehmed II. Osvajač, poznat po osvajanju Carigrada i širenju Osmanskog Carstva sve do Bosne i granica Hrvatske. Između Drakule i sultana izbio je sukob kad je Tepeš odbio plaćati džiziju, posebni porez koji su kršćani morali davati Osmanlijama.

Naime, Drakulina Vlaška bila je tada u svojevrsnom vazalnom statusu prema sultanu. Još se više sultan naljutio kad je Drakula provalio u sultanovu Bugarsku i nabio više od 23.000 Turaka i Bugara na kolce (po tome je dobio nadimak Nabijač). Sultan je pokrenuo veliku vojsku protiv buntovnog Drakule i provalio do vlaškog glavnog grada Trgovišta (rumunj. Târgovişte).

U noći na 17. lipnja 1462. godine Drakula je izveo akciju protuudara izvevši napad ravno na sultanov logor. Drakulina je namjera bila ubiti sultana i tako obezglaviti njegovu vojsku. Atentat na sultana ipak nije uspio. Međutim, sljedeći je dan sultanova vojska kod Trgovišta naišla na još 20.000 Turaka i Bugara nabijenih na kolce. To je razbilo osmanlijski moral i sultan se s vojskom morao povući iz Vlaške.


Komentari