Na današnji dan

Noć dugih noževa (1934.)

Noć dugih noževa, Hitlerov krvavi obračun s konkurencijom u vlastitoj nacističkoj stranci, počela je 30. lipnja 1934. i potrajala do 2. srpnja. Na udaru su naročito bili tzv. smeđokošuljaši, pripadnici Jurišnih odreda (njem. Sturmabteilung – SA). Njihov vođa Ernst Röhm, jedan od prvih Hitlerovih suradnika, bio je konkurent Hitleru i smatrao je da nacisti moraju provesti još i socijalnu revoluciju, tj. preraspodjelu bogatstva između bogatih i siromašnih.

Hitler se protivio takvom kvaziljevičarskom radikalizmu i nije mu se sviđala Röhmova ambicioznost i rastuća nezavisnost i bahatost pripadnika SA. Naime, smeđokošuljaši su se osilili i činili nasilje na ulicama Njemačke, a Röhm je čak htio integrirati čitavu njemačku vojsku u SA. Da bi primirio pripadnike njemačke vojske koji su prezirali SA, ali i poboljšao ugled nacističke stranke među širim slojevima, Hitler je odlučio obračunati s Röhmom i njegovim smeđokošuljašima. Na ovu odluku poticali su ga i Heinrich Himmler, Hermann Göring i Joseph Goebbels, svi odreda zavidni Röhmovoj moći.

Hitler je tog dana odletio u München i osobno dao uhititi Röhma. Uhićen je i Röhmov zamjenik, kojeg su po pričanju Hitlerovog vozača zatekli u krevetu s 18-godišnjim mladićem. Hitler je osobno ušao u sobu i naredio da se Röhmov zamjenik i mladić iznesu van i pogube. Samom Röhmu SS-ovci su ponudili u zatvoru pištolj i rekli mu da ima deset minuta da se ubije ili će ga ubiti oni. On je odgovorio: “Ako trebam biti ubijen, neka me ubije Adolf osobno.” Kad su se SS-ovci nakon 10 minuta vratili, Röhm je prkosno rastvorio košulju na prsima. Ustrijelili su ga na mjestu. Nisu bili na udaru samo pripadnici SA. Do danas nisu pronađeni nikakvi dokazi da je Röhm doista mislio izvesti puč protiv Hitlera. 

Hitler je naredio likvidaciju i ostalih kritičara njegovog režima. Tako je Erich Klausener, vođe Katoličke akcije, ustrijeljen za radnim stolom. Sličnu sudbinu doživio je i Kurt von Schleicher, Hitlerov prethodnik na mjestu kancelara. Nacistički agenti pozvonili su mu na vrata i pitali za von Schleichera. Kad im je potvrdio da je to doista on, ustrijelili su ga, kao i njegovu suprugu koja je došla pogledati što se događa. Iako se već bio povukao iz politike, još jedan predstavnik lijevog krila nacističke stranke, Gregor Strasser, uhićen je i ustrijeljen u zatvorskoj ćeliji. Poznata su imena 89 ubijenih, ali većina povjesničara vjeruje da je zapravo ubijeno više od 200.

Brzina i učinkovitost ubojstava ostavili su snažan dojam na njemačku javnost, a karijera šefa SS-a, Heinricha Himmlera, doživjela je velik uspon.


Piše: Boris Blažina

 

Komentari