Na današnji dan

Nobelovac Karl Landsteiner – otac transfuzijske medicine (1868.).

Dana 14. lipnja 1868. godine rodio se Karl Landsteiner, znameniti znanstvenik zaslužan za klasifikaciju krvnih grupa. Landsteiner je za svoje zasluge dobio 1930. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu. Smatraju ga ocem transfuzijske medicine. Osim po sustavu krvnih grupa, poznat je i po tome što je sa suradnicima prvi izolirao virus dječje paralize (polio virus).

Karl Landsteiner rođen je u mjestu Baden bei Wien, dvadesetak kilometara južno od Beča. Landsteiner je radio kao znanstvenik i predavač u Beču u razdoblju prije Prvog svjetskog rata. Radilo se o svojevrsnom bečkom zlatnom dobu, kad su u tom gradu i njegovoj okolici boravili, između ostaloga, Gustav Klimt, Sigmund Freud, Lav Trocki, Alma Mahler, Adolf Hitler, Oskar Kokoschka, Erwin Schrödinger, Ernst Mach, Otto Wagner, Josip Staljin, Egon Schiele, Adolf Loos, Tomaš Masaryk i Ferdinand Porsche.

Landsteiner je otkrio postojanje krvnih grupa i rezus faktora (Rh-faktor). Rezus faktor nazvan je po rezus majmunima čija je krv korištena pri istraživanjima. Nakon Prvog svjetskog rata preselio se Landsteiner iz Austrije u Nizozemsku, a zatim u SAD, u kojem je proveo cijeli ostatak života. Umro je 1943. godine u New Yorku u 76. godini života. 

Komentari