Na današnji dan

Njena Sultanska Visost – princeza Fawzia od Egipta – 1921.

Princeza Fawzia bila je slavna po svojoj ljepoti. Sa 17 godina udala se za jednog od najpoželjnijih ženika u islamskom svijetu – budućeg perzijskog šaha Muhameda Rezu Pahlavija.

Dana 4. studenog 1921. godine rođena je u sultanskoj palači u egipatskoj Aleksandriji Njena Sultanska Visost princeza Fawzia. Bila je kći tadašnjeg egipatskog sultana Fuada. Palača u kojoj je rođena naziva se Ras el–Tin i nalazi se na lijepom mjestu na egipatskoj obali Sredozemnog mora. Ta velika palača sagrađena je na prostoru 17,000 kvadratnih metara i imala je veliki vrt od 50,400 kvadratnih metara. Uz palaču u Kairu, to je bila jedna od glavnih rezidencija egipatskih vladara.

Kad je princezin otac – egipatski sultan Fuad – uzeo 1922. titulu kralja – ona je dobila naslov Njene Kraljevske Visosti. Princeza Fawzia bila je slavna po ljepoti. Sa 17 godina udala se za jednog od najpoželjnijih ženika u islamskom svijetu – budućeg perzijskog šaha Muhameda Rezu Pahlavija. Fawzia je postala perzijskom vladaricom, s naslovom Carskog Veličanstva. Suprug joj se smatrao nasljednikom moćnih perzijskih careva koji su vladali antičkim svijetom i nosio je titulu šah-in-šah (kralj nad kraljevima)

Kad su zapadni mediji vidjeli mladu perzijsku vladaricu Fawziu, bili su očarani njenom ljepotom. Nazvali su je “Azijskom Venerom” i komentirali da ima “savršeno srcoliko lice i neobično blijede, ali prodorne oči”.

Nažalost, njezin brak s perzijskim šahom nije bio sretan. Razveli su se nakon šest godina, a ona se vratila u rodni Egipat, na dvor svog brata kralja Faruka. Perzijski šah Meuhamed Reza Pahlavi kasnije se oženio novom suprugom – slavnom caricom Farah. Fawzia je također ušla u brak, ali za svog sunarodnjaka – egipatskog ministra obrane i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ismaila Shirina.


 

 

Komentari