Na današnji dan

Njemačko Silovanje Belgije u Prvom svjetskom ratu – 1914.

Nijemci su belgijske gradove tukli snažnim haubicama zvanim Debela Berta. Belgiju su savladali za dvadesetak dana. Na osvojenom području uspostavili su tzv. Carsko njemačko generalno gubernatorstvo Belgije (njem. Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien).

Dana 20. kolovoza 1914. godine njemačka je carska vojska u Prvom svjetskom ratu okupirala Bruxelles. Njemački napad na neutralnu Belgiju smatran je sam po sebi ratnim zločinom, jer su njime izigrani sporazumi o neutralnosti. Napad Nijemaca na Belgiju i njihova okupatorska vlast nad tom zemljom ponekad se naziva i Silovanjem Belgije, a tijekom tog vremena Nijemci su počinili zločine nad civilnim stanovništvom i nad belgijskim kulturnim spomenicima.

Carska Njemačka napala je Belgiju s čak tri armije i gotovo 750.000 vojnika (čitava belgijska vojska bila je 6-7 puta manja). Vrhovni zapovjednik njemačke vojske bio je osobno car (Kaiser) Wilhelm II., a načelnik glavnog stožera Helmuth von Moltke (iz poznate vojničke obitelji Moltke, njegov ujak feldmaršal grof von Moltke također je ranije bio načelnik glavnog stožera).

Na Bruxelles se usmjerila njemačka Prva armija pod zapovjedništvom general-pukovnika Alexandera von Klucka. S lijeva njoj napredovala je Druga armija pod general-pukovnikom Karlom von Bülowom (obitelj von Bülow jedna je od najpoznatijih u njemačkoj vojnoj povijesti, a njeni su članovi držali u politici i položaje kancelara i ministara).

Nijemci su belgijske gradove tukli snažnim haubicama zvanim Debela Berta. Belgiju su savladali za dvadesetak dana. Na osvojenom području uspostavili su tzv. Carsko njemačko generalno gubernatorstvo Belgije (njem. Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien). Takvo generalno gubernatorstvo bilo je vjerojatno uzor i Adolfu Hitleru za osnivanje slične institucije na osvojenim poljskim područjima tijekom Drugog svjetskog rata. Prvi njemački generalni guverner Belgije u Prvom svjetskom ratu bio je feldmaršal barun Colmar von der Goltz (poznat po svojoj aktivnosti u Turskoj, zbog čega su ga nazivali i Goltz-paša).


Komentari