Na današnji dan

Njemačko-danski istraživač Egipta, Arabije, Perzije i Mezopotamije (1733.)

Carsten Niebuhr, njemačko-danski matematičar, kartograf i istraživač, rođen je 17. ožujka 1733. godine. Rodio se u Lüdingworthu na sjeveru Njemačke, nedaleko od mjesta na kojem rijeka Laba utječe u Sjeverno more. Niebuhr je tijekom studija na znamenitom Sveučilištu u Göttingenu stekao znanja iz matematike, kartografije i astronomije.

Godine 1761. krenuo je na ekspediciju u Egipat, Siriju i Arabiju, koju su predvodili i financirali Danci. Tijekom šest godina ta je istraživačka ekspedicija posjetila Aleksandriju, Kairo, Suez, Sinaj, Jemen, dijelove Arapskog poluotoka, pa čak i grad Bombaj u Indiji. Od šest članova ekspedicije samo se Carsten Niebuhr uspio živ vratiti u Europu. Iz Bombaja je doputovao u Kopenhagen preko Perzije, Mezopotamije, Sirije, Svete Zemlje, Cipra i Carigrada.

Tijekom tog je istraživačkog putovanja Niebuhr izradio niz detaljnih geografskih karti navedenih područja koja je posjetio na Bliskom istoku. Napravio je i skice spomenika pisanih klinastim pismom, čime je u Europu donio jednu od prvih informacija o tom pismu. Izradio je i zapise o egipatskim hijeroglifima. Nakon povratka imao je ugledan položaj u danskom društvu, a postao je i član Švedske kraljevske akademije znanosti.

Komentari