Na današnji dan

Njemačkim napadom na Poljsku započeo Drugi svjetski rat – 1939.

Scherl Bilderdienst: Aus dem Film "Feldzug in Polen". UBz: eine der packendsten Szenen; deutsche Soldaten, die während ihres Vormarsches am Führer vorüberziehen. 4.2.1940 [Herausgabedatum]

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovijedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss.

Prvog rujna 1941. godine nacistička Njemačka napala je Poljsku čime je počeo drugi svjetski rat, krvavi sukob u kojem će deseci milijuna ljudi izgubiti život. Hitler se već duže vrijeme spremao za rat godinama provocirajući Europu sve većim teritorijalnim zahtjevima. Nakon što si je osigurao privremeni savez s SSSR-om (pakt Ribbentropp-Molotov) odlučio je pokrenuti njemački ratni stroj.

Kao izgovor za napad poslužila je Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora.

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovijedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss.Njemačke jedinice u Poljsku su ušle u 4 sata i 15 minuta, a već za mjesec dana Poljska je kapitulirala nemoćna pred nacističkimmunjevitim ratom (njem.Blitzkrieg)

piše: Dražen Krajcar


Komentari