Na današnji dan

Njemački zrakoplovni as Walter Nowotny – pilot s 258 zračnih pobjeda – 1944.

Nowotny je od Hitlera nakon 250. zračne pobjede dobio najviše vojno odlikovanje dostupno u tom trenutku u Trećem Reichu – Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima.

Dana 8. studenog 1944. godine poginuo je njemački zrakoplovni as Walter Nowotny. Rođenjem je Nowotny bio zapravo iz Austrije, dapače iz njenog dijela koji se nalazi na samoj granici s Češkom. Naime, Nowotny je rođen u gradu Gmünd na sjeveru Austrije, a taj grad danas leži točno uz austrijsko-češku granicu. Dakako, Austrija je Anschlussom bila pripojena Hitlerovom Trećem Reichu 1938. godine, kad je Nowotny još bio dječak.

U trenutku kad je započeo Drugi svjetski rat Walter Nowotny imao je samo 18 godina. Učlanio se u Luftwaffe (Njemačko ratno zrakoplovstvo) i počeo obrazovati za vojnog pilota. Prve zračne pobjede postigao je Nowotny sa svojim zrakoplovom Messerschmitt Bf 109 na Istočnom frontu oko mjesec dana nakon Hitlerovog napada na SSSR (Operacija Barbarossa). S tim je tipom zrakoplova Nowotny tijekom 1941. i 1942. godine postigao preko 50 pobjeda. Zatim se prebacio na zrakoplov tipa Focke-Wulf Fw 190 koji je, po mišljenju njemačkih pilota, imao veću vatrenu moć i okretnost na srednjim i nižim visinama od Messerschmitta Bf 109. Leteći na Focke-Wulfu Fw 190 Nowotny je postigao najveći broj svojih zračnih pobjeda – čak oko 200. Primjerice, samo u kolovozu 1943. srušio je 49 zrakoplova na Istočnom bojištu. U rujnu iste godine postao je s ukupnih 218 pobjeda najuspješniji zračni as u dotadašnjoj povijesti Luftwaffe.

Nowotny je od Hitlera nakon 250. zračne pobjede dobio najviše vojno odlikovanje dostupno u tom trenutku u Trećem Reichu – Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima. To odlikovanje uručio mu je Führer osobno u svom stožeru Vučjoj jazbini (Wolfsschanze) pokraj Rastenburga (Kętrzyn) na području današnje Poljske.


Nakon 255 službeno potvrđenih pobjeda Nijemci su Nowotnyja povukli s Istočnog bojišta, vjerojatno da ne bi riskirali njegov gubitak (bio im je važan za propagandu). Obilazio je njemačke gradove kao svojevrsni heroj. Zatim je postavljen na čelo odreda zvanog Kommando Nowotny koji je trebao testirati novu vrstu lovaca – mlazne zrakoplove Messerschmitt Me 262. Ta jedinica stavljena je u pokusnu upotrebu na bojištu krajem 1944. godine, čime se Nowotny nakon otprilike godinu dana opet našao u zračnim borbama. Međutim, pokazalo se da mlazni Messerschmitt Me 262 ima mnogo nedostataka.

Na današnji dan Walter Nowotny poginuo je u svom mlaznom lovcu nad zapadnom Njemačkom. Prije pada dojavio je da je srušio jedan lovac tipa P-51 Mustang i jedan teški bombarder B-24 Liberator. Do danas je ostalo nejasno je li Nowotnyev pad uzrokovao kvar na njegovom Messerschmittu ili ga je pogodio neki od protivničkih zrakoplova. Poginuo je sa samo 23 godine života. Ukupno mu se pripisuje 258 zračnih pobjeda.

Komentari