Na današnji dan

Njemački zračni as koji je obarao avione u oba svjetska rata – 1892.

General Theo Osterkamp proslavio se već u Prvom svjetskom ratu s čak 32 zračne pobjede. U Drugom svjetskom ratu opet je rušio avione, a postavljen je i za Jagdfliegerführera.

Dana 15. travnja 1892. godine rođen je njemački zrakoplovac Theo Osterkamp, koji je pilotirao vojnim zrakoplovima u oba svjetska rata – Prvom i Drugom. 

Već u Prvom svjetskom ratu Theo Osterkamp proslavio se s čak 32 zračne pobjede, tako da je dobio status zračnog asa. Primjerice, Hermann Göring ostvario je u istom ratu 22 pobjede. Theo Osterkamp dobio je u tom ratu zbog svojih zasluga najviše vojno odlikovanje – Pour le Mérite – poznato i pod nazivom Plavi Max (dobili su ga i spomenuti Hermann Göring, te mladi Erwin Rommel).

U Drugom svjetskom ratu Osterkamp je letio u Bitki za Francusku, tada već s visokim činom pukovnika i s položajem Geschwaderkommodore (zapovjednik velike zrakoplovne formacije). Oborio je četiri aviona, a u napadu na Veliku Britaniju još dva. Unaprijeđen je u general-bojnika i postavljen na još viši položaj Jagdfliegerführera tj. zapovjednika lovačkih zrakoplova u 2. njemačkoj zračnoj floti (njem. Luftflotte 2). Zanimljivo je da je 1944. godine, nakon što je kritizirao vrhovno zapovjedništvo Luftwaffe, otpušten. Umro je u rodnoj Njemačkoj u prilično visokoj dobi od 82 godine.


Komentari