Na današnji dan

Njemački vojvoda Ludwig Rudolf – djed hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije – 1671.

Vojvoda Ludwig Rudolf od Braunschweig-Lüneburga imao je više kćeri, od kojih je jedna bila majka carice i hrvatsko-ugarske vladarice Marije Terezije, a druga se udala za sina ruskog cara Petra Velikog. Vojvodini unuci bili su stoga na prijestolju Habsburške Monarhije i na prijestolju Ruskog Carstva.

Dana 22. srpnja 1671. godine rođen je vojvoda Ludwig Rudolf od Braunschweig-Lüneburga, djed znamenite carice i hrvatsko-ugarske vladarice Marije Terezije. Naime, on je bio otac caričine majke Elizabete Kristine od Braunschweig-Lüneburga, koja se udala 1708. za Karla VI. (posljednjega muškog pripadnika dinastije Habsburg i oca Marije Terezije).

Ludwig Rudolf od Braunschweig-Lüneburga pripadao je znamenitoj dinastiji Welf (Gvelf), koja je moć stekla još u ranom srednjem vijeku. Vojvoda je bio izravan potomak slavnog Henrika Lava, nekoć vjerojatno najbogatijeg feudalca na njemačkim prostorima. Zanimljivo je da je dinastija Welf kasnije došla i na prijestolje Velike Britanije (pripadala joj je britanska kraljica Viktorija).

Vojvoda Ludwig Rudolf pripadao je grani dinastije Welf koja je vladala nad kneževinom Braunschweig-Wolfenbüttel. Posjedovali su golemi dvorac Wolfenbüttel, okružen jarkom s vodom radi zaštite. U trenutku kad se rodila njegova unuka Marija Terezija (1717. godine) imao je vojvoda Ludwig Rudolf 45 godina, a vladao je malenom kneževinom Blankenburg. Godine 1731., kad je Mariji Tereziji bilo oko 14 godina, naslijedio je i cijelu spomenutu kneževinu Braunschweig-Wolfenbüttel.

Osim Elizabete Kristine imao je vojvoda Ludwig Rudolf još dvije kćeri, od kojih se jedna udala, ni manje ni više, nego za sina ruskog cara Petra Velikog. Ta je kći rodila ruskog cara Petra II. Romanova, koji je time bio vojvodin unuk. Dakle, vojvoda Ludwig Rudolf toliko je dobro udao svoje kćeri da su njegovi unuci bili na prijestolju Habsburške Monarhije i na prijestolju Ruskog Carstva. Dapače, od Ludwiga Rudolfa potječe većina današnjih europskih kraljeva i kraljica.


Komentari