Na današnji dan

Njemački vojnici zauzeli tvrđavu u Americi (1776.)

Dana 16. studenog 1776. godine odigrao se malo poznat, ali vrlo zanimljiv događaj iz američkog Rata za nezavisnost. Naime, njemački vojnici–plaćenici zauzeli su tvrđavu Fort Washington u najvećem američkom gradu New Yorku.

Što su Nijemci radili u Americi u to doba? Bili su to znameniti hesenski plaćenici (engl. Hessians), koje su Britanci unajmljivali da se bore umjesto njih u američkom Ratu za nezavisnost. Naime, Velika Britanija uvijek je imala  premalo kopnene vojske. Razlog tome bila je činjenica da je Britanija otok i da joj samoj po sebi nije potrebna zaštita kopnenih granica. Britanci su tradicionalno imali snažnu mornaricu, koja je u doba američkog Rata za nezavisnost bila najsnažnija na svijetu. Za kopnenu vojsku, morali su unajmiti plaćenike. Njemačke kneževine, poput Hessena u središnjoj Njemačkoj, pokazale su se spremne dati vojsku u zamjenu za novac.

Tako su se na kraju Nijemci borili protiv mladih Sjedinjenih Američkih Država. Hesenski knez na tome je vrlo dobro zaradio, a kneževo stečeno bogatstvo iskoristio je njegov bankar iz Frankfurta, imenom Amschel Mayer Rothschild, za pokretanje jedne od najvećih bankarskih mreža u Europi. Uskoro je taj bankar postao bogatiji i od samog kneza i tako se razvila moć danas vjerojatno najbogatije obitelji na svijetu – dinastije Rothschild.

Njemački general koji je pobijedio Amerikance i zauzeo Fort Washington zvao se Wilhelm zu Innhausen und Knyphausen i imao je titulu baruna Svetog Rimskog Carstva. Kasnije, kad je njegova vojska uspjela zauzeti čitav New York, bio je i zapovjednik tog najvećeg američkog grada.

 


 

Komentari