Na današnji dan

Njemački vladar čiji su potomci postali carevima Indije – 1724.

Ernest Fridrik von Sachsen-Coburg-Saalfeld po dobi je bio suvremenik znamenite carice Marije Terezije. Ratoborni pruski kralj Fridrik II. Veliki bio je njegov šogor.

Dana 8. ožujka 1724. godine rođen je Ernest Fridrik von Sachsen-Coburg-Saalfeld, njemački vladar čiji su potomci dospjeli na mnoga europska prijestolja. Naime, njegovi su izravni muški potomci postali kraljevima Belgije, kraljevima Velike Britanije, kraljevima Portugala, kraljevima Bugarske pa čak i carevima Indije (što je bila dodatna titula britanskih vladara). Među njegovim ženskim potomcima bila je jedna meksička carica i jedna ruska velika kneginja. Ernest Fridrik rođen je u njemačkom gradu Saalfeldu, na području Tiringije (njem. Thüringen). Saalfeld je neveliko naselje, koje je čak i danas uvelike okruženo šumskim i brdskim područjima, a do 1990. godine pripadalo je Istočnoj Njemačkoj. Država Ernesta Fridrika zvala se Vojvodstvo Sachsen-Coburg-Saalfeld, a bila je malena čak i za njemačke pojmove (Njemačka se prije Napoleonskih ratova sastojala od više stotina državica u sastavu Svetog Rimskog Carstva). Upravo je Ernest Fridrik bio posljednji vladar iz svoje dinastije koji je rođen u Saalfeldu, a preselio je svoju glavnu prijestolnicu od tamo u nešto južniji Coburg. Taj se grad, u kojem je Ernest Fridrik posjedovao utvrđeni dvorac na brdu (Feste Coburg, koji su osobito cijenili nacisti), nalazi u današnjoj Bavarskoj.

Ernst Fridrik razmjerno je dugo vladao, od 1764. pa sve do 1800. godine, a po dobi je bio suvremenik znamenite carice Marije Terezije. Dakako, ona je vladala znatno većim područjem, no nije imala toliko uspješno potomstvo u dinastičkom smislu. Zanimljivo je i to da je šogorica Ernesta Fridrika bila pruska kraljica Elizabeta Kristina, supruga vrlo poznatog kralja Fridrika II. Velikog (neprijatelja carice Marije Terezije). Elizabeta Kristina bila je sestra supruge Ernsta Fridrika – Sofije – pa je i spomenuti kralj Fridrik II. Veliki bio njegov šogor (bili su oženjeni dvjema sestrama iz iste obitelji).


Komentari