Na današnji dan

Njemački veliki vojvoda koji je bio otac posljednje ruske carice – 1837.

Ludwigova kći Alix udajom je postala ruska carica, kao supruga posljednjeg ruskog cara Nikolaja II.

Dana 12. rujna 1837. godine rođen je Ludwig IV. od Hessena, otac posljednje ruske carice. Svojom se ženidbom, kao i brakovima svoje djece, Ludwig toliko povezao s europskim kraljevskim i carskim obiteljima da je postao jedan od najumreženijih ljudi na svijetu. Naime, Ludwig se oženio britanskom princezom Alice, koja je bila kći znamenite kraljice Viktorije (poznate i pod nadimkom „Baka Europe“). Tom je ženidbom Ludwig postao ne samo Viktorijinim zetom, nego i šogorom kasnijeg britanskog kralja Edvarda VII. (koji je bio brat spomenute princeze Alice). Napomenimo, i Viktorija i Edward VII. ujedno su nosili titule cara/carice Indije. Nadalje, Ludwig je po tom braku ujedno bio i šogor njemačkog cara Fridrika III. iz dinastije Hohenzollern.

Ludwigova kći Alix udajom je postala ruska carica, kao supruga posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. (oboje su, zajedno s djecom, ubijeni od strane boljševika ubrzo nakon Oktobarske revolucije). Kao carica je Alix nosila ime Aleksandra Fjodorovna. I druge su se Ludwigove kćeri udale za visokopozicionirane osobe (velike knezove, prinčeve itd.)

Ludwig IV. bio je vladar njemačke države zvane Veliko Vojvodstvo Hessen. Prijestolnica mu je bila u gradu Darmstadtu, a u njegovoj su državi bili još i gradovi Mainz, Offenbach, Worms te Gießen. Veliki vojvoda Ludwig IV. umro je 1892. godine u Darmstadtu. U trenutku smrti bio je u 55. godini života.


Komentari