Na današnji dan

Njemački tenkovi prodrli u Francusku (1940.)

Oklopne trupe njemačkog Wehrmachta prodrle su u sjevernu Francusku u brzom manevru 12. svibnja 1940. godine. Nijemci su ušli u Francusku iz Belgije, čime su zaobišli poznatu utvrđenu Maginotovu liniju koja je pokrivala njemačko-francusku granicu. Naime, još znatno prije Drugog svjetskog rata Francuzi su jako utvrdili granicu s Njemačkom, očekujući eventualni napad samo iz tog smjera. Na sjeveru su mislili da je brdsko područje Ardena na belgijsko-francuskoj granici samo po sebi dovoljna prirodna prepreka. Međutim, bili su potpuno u krivu. Njemačke oklopne jedinice prošle su kroz Ardene velikom brzinom i našle su se na sjevernoj granici Francuske, zaobišavši Maginotovu liniju.

Nijemci su prethodno prvo izvršili invaziju Belgije, Nizozemske i Luksemburga, a zatim sa sjevera prodrli u Francusku. Ključna osoba za njemačku uspješnu strategiju bio je, po svemu sudeći, znameniti general Heinz Guderian. Njegove Panzer (oklopne, tj. tenkovske) trupe izvršile su neočekivano brz prodor kroz Ardene prema Atlantskom oceanu, pri čemu su kao srpom odsjekle od matične zemlje velik broj francuskih jedinica stacioniranih u Belgiji.

Upravo su Guderianove Panzer-trupe došle do francuskog sjevernog grada Sedana, gdje su se nalazili ključni mostovi za prijelaz preko rijeke Meuse (ona je otprilike paralelna s nedalekom belgijsko-francuskom granicom). Sljedećeg su dana tri Guderianove oklopne divizije potpomognute elitnom pješačkom divizijom Großdeutschland prešle rijeku Meusu i uspostavile mostobran. Zapovjednik Luftwaffe Hermann Göring obećao je Guderianu jaku zračnu podršku i doista ju je dao. Naime, njemački zrakoplovi izveli su kod rijeke Meuse u blizini Sedana vjerojatno najjači bombarderski napad u povijesti dotadašnjeg ratovanja.

Sve u svemu, njemački je prodor bio uspješan i nastavljen je, sve dok Francuska nije potpuno vojno poražena u rekordnom roku.


Komentari